Projectpagina

  • 03 November 2018

Rioolwaterzuivering RWZI Waterlijn Utrecht

In opdracht van consortium De Stichtse Kraan levert en verwerkt Van Noordenne Wapeningsstaal de wapening voor een compleet nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) voor de stad Utrecht. Consortium De Stichtse Kraan (Heijmans/GMB) bouwt voor Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

De nieuwe installatie is gesitueerd naast de oude zuivering en werkt via een ultramodern systeem. Er wordt gewerkt met de Nerada-technologie d.w.z. dat het water wordt gezuiverd met bacteriën in de vorm van slibkorrels. Hierdoor zijn het rioolslib en het schoongemaakte water makkelijk van elkaar te scheiden: de slibkorrels zakken namelijk naar de bodem. Kortom de installatie verbruikt minder energie, verspreidt minder geur, kan meer water zuiveren en heeft schoner water als eindresultaat. Daarbij blijft de oude zuivering nog in gebruik om dagelijks zo’n 75 miljoen liter afvalwater van de stad Utrecht te zuiveren.

Tonnage
Het project beslaat 2.350 ton wapening, waarvan 1.200 ton betonstaal, 850 ton rolmatten en 300 ton bouwstaalmatten. Deze wapening is verdeelt over diverse constructies, zoals de influentbuffer, het zandfiltergebouw, het slibverwerkings- en slibverladingsgebouw, de korrelslib-indikker, het drinkwatergebouw, de doseerinstallatie enzovoort.

Bouwpartner
Als bouwpartner zijn wij graag van toegevoegde waarde voor het project. Hierom denkt Van Noordenne Wapeningsstaal vooraf mee over de bouwmethodiek. Efficiëntie en bouwsnelheid zijn nl. erg belangrijk gedurende het bouwproces. Door vooraf in een persoonlijk gesprek mee te praten over allerlei opties is veel mogelijk. Denk hierbij aan doorlooptijden, kraangebruik, planning en uitvoeringsmethodiek etc.

Rolmatten
In de wapening is op diverse manieren bespaard in tijd. Het bouwproces is onder andere aanzienlijk versneld door het toepassen van 850 ton rolmatten in zowel de onderwapening als de bovenwapening van de vloeren. Dit levert naast een versnelling in verwerking van de wapening, het vlechtwerk, ook een besparing in tonnage op.

Ronde vloeren
Daarbij is de toepassing van rolmatten in ronde vloeren, zoals die van de 7 Nerada-tankvloeren, extra gunstig en efficiënt i.v.m. de productiemogelijkheden qua verloop. Het produceren van rolmatten met verloop voorkomt immers onnodig knipverlies.

Poortgebouw

Door de prettige samenwerking op het RWZI-project heeft aannemer Heijmans Utiliteitsbouw ook het project bedrijfspand Poortgebouw gegund aan Van Noordenne Wapeningsstaal. Het ontwerp van het Poortgebouw is energieneutraal en krijgt een groen dak.

Rioolwaterzuivering RWZI Waterlijn Utrecht
Alle projecten

Meer weten over dit onderwerp?

Wij beantwoorden uw vragen graag

Contact